Пети месец на бременността.

През този месец се оформят възглавничките на пръстите, както и уникалните си пръстови отпечатъци. Формират се зародишите на постоянните му зъби, под вече образуваните млечни зъбки. Ако бебето ви е момиче, в яйчниците й вече започват да се развиват бъдещите й яйцеклетки. Полът обикновено може да се определи с ултразвуково изследване, макар и точността все още да варира.

Движенията на бебето ви вече са по- очевидни. Дори силните шумове, могат да го карат да „подскача“ в утробата ви. Все още е твърде неестествено и трудно за вас да усещате движенията на бебето ви освен ако това не е първата ви бременност. Ако не сте първескиня, вече ще можете да разпознавате кога бебето ви спи и кога е будно.

Плода вече е покрит от фини косъмчета, наречени лануго и може да започне да се образува подобна на лосион за тяло субстанция, наречена верникс, която покрива цялото му тяло.

Теглото сега е около 284 грама, а дължината на телцето му е около 25 см.


Шести месец от бременността

В този период се оформят веждите и ланугото става по-тъмно на цвят. Детето ви се движи все повече и „вдишва“ от амниотичната течност, което ще продължи през цялата бременност. Периодичните контракциите, които вие може или не да усещате изобщо, не притесняват вашето бебе. Разположението му в матката може да се променя непрекъснато, тъй като то плува и се движи в пространството от амниотичната течност.

През този месец плода натрупва т.нар. кафява мастна тъкан. Тя е необходима за регулацията на температурата на тялото до момента на раждането.

Той или тя тежи около 595 грама и е 30 см на дължина. Някои бебета се раждат преждевременно. Те имат шанс да оцелеят, което зависи от множество фактори.


Седми месец от бременността

Бебешките движения в този етап от бременността варират от силни ритници до по-малки движения, тъй като мястото му става тясно. Ритането е автоматично при бебетата и изглежда, те много се забавляват да го правят.

Вашето бебе може да усети светлината и тъмнината в матката. Това също има значение за дневния му режим вътре във вас. Бебето добре чува ударите на сърцето ви, движенията и шумовете при храносмилането ви. Също така добре му е познат вашия глас, както и гласа на останалите ви близки. Представете си, какво можете да чуете в плувен басейн?

Миглите на бебето ви растат, както и подкожната мастна тъкан. Ако имате момче, неговите тестиси вероятно ще започнат да се спускат от корема към тестикулната торбичка.

Дължината на бебето ви е около 35 см., а теглото му около 1 килограм! Бебе родено през този месец, има сравнително добри шансове да преживее, благодарение на съвременните медицински грижи.


Осми месец от бременността

Вашето бебе се подготвя да се ражда. Всеки ден повече прекаран в матката спестява на детето ви два дни болничен престой след раждането му. Производството на червени кръвни клетки изцяло е от костния мозък на плода. То продължава да уринира ежедневно в амниотичното пространство около половин литър на ден. Зениците на бебето вече могат да се свиват и разширяват според светлината. Бебето само решава, кога да е със затворени и кога с отворени очи. Ноктите вече достигат до върха на пръстите, а при някои бебета при раждането ноктите са доста дълги. Възможно е, също така косата на бебето ви да е доста дълга, както и да липсва напълно. И в двата случая това е напълно нормално.

Теглото започва бързо да нараства, като тялото се състои предимно от мастна и мускулна тъкан, до последния месец, когато достига 1,7 килограма и 40 см дължина на тялото.


Девети месец от бременността

Органите на детето ви вече са напълно оформени. Сега е периода на последни промени, преди самостоятелния живот. В белите дробове например, настъпва последна подготовка за дишането, като се образува сърфактант. Той постила алвеолите, в които въздуха влиза в контакт с кръвта. Ако няма от това вещество, алвеолите остават затворени, детето не може да диша, което е опасно за живота му.

Бъбреците на детето ви произвеждат голямо количество урина всеки ден, което поддържа обема на амниотичната течност.

Докато вашето бебе досега е наддавало много бързо, през последните 3 седмици от бременността, нарастването на теглото драстично намалява. Нормалното средно тегло при раждане е 3.300 кг. , а дължината на тялото 50-52 см.

Датата на термина ви е приблизително времето на което детето може да се роди. Повечето от децата се раждат в интервал от две седмици преди датата, до две седмици след нея.